Xəbərlər 21.08.2024 20:28 1941

Araşdırmaya görə, ət 2-ci tip diabet riskini artırır

2050-ci ilə qədər bütün dünyada şəkərli diabet xəstələrinin sayı iki dəfə artacaq.

QHT.az xəbər verir ki, gündə iki dilim vetçina ekvivalenti olan 50 qram işlənmiş ətin müntəzəm istehlakı tip 2 diabetin inkişaf riskinin 15% artması ilə əlaqələndirilir. Lakin 100 qram işlənməmiş qırmızı ət istehlak etmək riski 10% artırır. Tip 2 diabet xəstəliyin ən çox yayılmış formasıdır və dünyada 500 milyondan çox insana təsir edir. Kembric Universitetinin tədqiqatçıları hesab edirlər ki, qlobal yaşlanma və çəki artımı 2050-ci ilə qədər bu rəqəmin iki dəfədən çox artmasına səbəb olacaq.

Tədqiqatda iştirak edən 1.97 milyon böyükdən 107.000-dən çoxunda 10 ildən sonra şəkərli diabet yaranıb. Tibbi Tədqiqatlar Şurasının epidemiologiya direktoru Nik Wareham deyir ki, tədqiqat Yaxın Şərq, Latın Amerikası və Cənubi Asiyadan olan məlumatları əhatə edir. Tədqiqat göstərir ki, qlobal ət istehsalı son onilliklərdə sürətlə artıb və istehlak bir çox ölkədə pəhriz qaydalarına uyğun deyil. Hal-hazırda heç bir müalicəsi olmasa da, ABŞ Xəstəliklərə Nəzarət və Qarşısının Alınması Mərkəzlərinin Milli Diabetin Qarşısının Alınması Proqramı xəstəliyin inkişafı və artıq çəki ilə əlaqəli risklər olan idman etməyi və pəhrizinizi izləməyi tövsiyə edir.

 

Pərvanə Fərhadqızı


Paylaş
QHT TV
Elanlar
Son xəbərlər
Qrantlar
Təbriklər
Başsağlığı