Müntəzəm olaraq gül kələm yeyirsinizsə...
İlk növbədə, dietoloqun qeyd etdiyi kimi, gül kələminin iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri bütün bədəndə xroniki iltihabı azaltmağa və sağlamlığı yaxşılaşdırmağa kömək edəcəkdir.
QHT.az xəbər verir ki, gül kələm lif, C vitamini, K vitamini və xolin kimi unikal faydalar verən qidalarla zəngindir. Bu xüsusiyyətlər sizə tez-tez və ya hətta gündəlik yemək üçün yaxşı səbəb verir. Ən əsası, gül kələm liflə zəngindir, bu da öz növbəsində həzmi, qida maddələrinin udulmasını və immunitet funksiyasını yaxşılaşdırmağa kömək edəcək.
Xərçəng riskini azalda bilər
Bu tərəvəzin populyarlaşmasının səbəblərindən biri də budur. Gül kələminin tərkibində orqanizmdə detoksifikasiya proseslərini dəstəkləyən, xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini maneə törədən və hətta onların ölümünə səbəb olan sulforafan və qlükozinolatlar kimi birləşmələr var.
Ürək sağlamlığını yaxşılaşdıra bilər
Diyetoloqlar yüksək lif tərkibi və xərçəngin qarşısını almağa kömək edə biləcək eyni birləşmələr sayəsində gül kələminin xolesterolu azaltmaqla, iltihabı azaltmaqla və ümumi ürək sağlamlığını dəstəkləməklə ürəyinizə təkan verə biləcəyini söyləyirlər.
Həzmi yaxşılaşdırır
Tərkibindəki prebiyotik lif sayəsində gül kələm bağırsaqlarınızdakı faydalı bakteriyaları qidalandırmağa kömək edir. Lif həmçinin sağlam həzmi təşviq edir və müntəzəm bağırsaq hərəkətlərini qorumağa kömək edir.
İltihabı azaltmağa kömək edə bilər
Əgər sizdə iltihablı bağırsaq xəstəliyi və ya qıcıqlanmış bağırsaq sindromu varsa, bağırsaqlarınızda iltihabın olmasının nə olduğunu bilirsiniz. Diyetoloqlar deyir ki, gül kələm antioksidantlar və antiinflamatuar birləşmələrlə zəngindir, iltihabı azalda bilər.
Gül kələminin iltihab əleyhinə faydaları bağırsaqdan kənara çıxır; bütün bədəndə sistemik (xroniki) iltihabı azaltmağa kömək edə bilər. Xroniki iltihabı müalicə etmək sağlamlıq nəticələrinin riskini azaltmağa kömək edə bilər.
Pərvanə Fərhadqızı