Balıq yağının müntəzəm istehlakı ürəkləri sağlam olan insanlara zərər verə bilər
Balıq yağı əlavələrinin müntəzəm istifadəsi sağlam ürəyi olan insanlarda ürək xəstəliyi və insult riskini artıra bilər, yeni bir araşdırma tapdı.
QHT.az xəbər verir ki, bununla belə, uzun müddətli bir araşdırma, balıq yağının artıq ürək problemləri olanlara kömək edə biləcəyini, ürək xəstəliyinin inkişafını potensial olaraq yavaşlatdığını və ölüm riskini azalda biləcəyini göstərdi. Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, balıq yağı əlavələri qəbul edən sağlam insanlarda infarkt və insult riskini artıran ürək ritminin pozulması olan atrial fibrilasiyanın inkişaf riski 13% artıb. Nəticələr göstərir ki, onlarda insult riski də 5% artıb.
Ancaq artıq ürək xəstəliyi olanlar üçün müntəzəm olaraq balıq yağı istehlak etmək, atrial fibrilasiya səbəbiylə infarkt riskini 15% və ölümlə nəticələnən ürək çatışmazlığı riskini 9% azaldır.
Alimlər "Balıq yağı əlavələrinin müntəzəm istifadəsi ürək-damar xəstəliklərinin irəliləməsinə müxtəlif təsirlər göstərə bilər" dedi.
Pərvanə Fərhadqızı