Xəbərlər 03.10.2023 20:00 1398

Qara çay diabet riskini azaldır

Avstraliyanın Adelaide Universiteti və Çinin Cənub-Şərqi Universitetindən olan beynəlxalq alimlər qrupu qara çayın 2-ci tip diabetin inkişaf riskini azalda biləcəyini müəyyən edib. 

QHT.az xəbər verir  ki, komanda yaşı 20 ilə 80 arasında dəyişən 1923 böyükdən (562 kişi və 1361 qadın) məlumatı təhlil edib. Onlardan 436-sı şəkərli diabet diaqnozu ilə, 352-si prediabetli, 1135-i isə qanda qlükoza səviyyəsi normaldır. Subyektlərdən çay içmə tezliyi (heç vaxt, arabir, tez-tez və hər gün), eləcə də onun növü (yaşıl, qara və ya digər çay) barədə soruşulub.

Sonra əldə edilən məlumatlar glisemik vəziyyətlə müqayisə edildi. Müəlliflər diabet risk faktorlarını (qan təzyiqi, BMI, xolesterin və digərləri daxil olmaqla) uyğunlaşdırdıqdan sonra gündəlik çay istehlak edənlərin diabet və qan şəkəri səviyyəsinin əhəmiyyətli dərəcədə azaldığını müşahidə etdilər. Xüsusilə, gündəlik içənlərin heç vaxt çay içməyənlərlə müqayisədə prediabet riski 15 faiz, 2-ci tip diabet riski isə 28 faiz daha azdır. Ən böyük əlaqə qara çay içənlər arasında müşahidə olunub.

 

Pərvanə Fərhadqızı


Paylaş
QHT TV
Elanlar
Son xəbərlər
Qrantlar
Təbriklər
Başsağlığı