Xəbərlər 05.04.2024 18:02 1328

Ət məhsullarının həddindən artıq istehlakı ürək xəstəliyi riskini artırır

Yalnız ət və ya heyvan mənşəli məhsullar yeməyə əsaslanan dəbdə olan "ətyeyən pəhriz" xərçəng, ateroskleroz və ürək xəstəlikləri riskini artıra bilər.

QHT.az xəbər verir ki, dietoloqlar bildirib ki, ət zülal və B vitaminləri ilə zəngindir. Bu qida komponentləri orqanizmin normal fəaliyyəti üçün vacibdir. Bununla birlikdə, "ətyeyən pəhriz" tərəfindən təyin olunan pəhrizdə heyvan mənşəli məhsulların üstünlük təşkil etməsi hipertoniyaya səbəb ola bilər.

Fakt budur ki, ət məhsulları çox vaxt çox miqdarda duz və yağ ehtiva edir. Həddindən artıq natrium bədəndə suyu saxlayır, dövran edən qanın həcmini artırır. Bu, qan damarlarının divarlarında həddindən artıq təzyiq yaradır. Həmçinin, əti emal edərkən bədəndə müəyyən zərərli birləşmələr əmələ gələ bilər - qabaqcıl qlikasiya son məhsulları və polisiklik aromatik karbohidrogenlər. Çoxsaylı tədqiqatlar onların yığılmasını xərçəng də daxil olmaqla bir çox xəstəliklərin riski ilə əlaqələndirir.

 

Pərvanə Fərhadqızı


Paylaş
QHT TV
Elanlar
Son xəbərlər
Qrantlar
Təbriklər
Başsağlığı