Xəbərlər 27.05.2024 13:30 2015

Kətan toxumu qan təzyiqini azaldır və həzmi yaxşılaşdırır

Gündəlik kətan toxumu istehlakı tərkibindəki alfa-linolenik turşu sayəsində qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir. Bu məhsul həm də həzmi stimullaşdıran liflə zəngindir. Bu barədə britaniyalı dietoloq Maykl Mosli məlumat verib.

QHT.az xəbər verir ki, mütəxəssisin sözlərinə görə, kətan toxumunun ürək-damar sağlamlığı üçün faydaları Kanadanın Manitoba Universitetinin alimləri tərəfindən müəyyən edilib. Tədqiqatda yüksək qan təzyiqi olan 110 nəfər iki qrupa bölünüb və gündəlik olaraq üç xörək qaşığı üyüdülmüş kətan toxumu (kətan, peçenye, dənli bitkilər) və ya klassik reseptə uyğun hazırlanmış bu kimi qidalarla zənginləşdirilmiş qidaları yemək təlimatı verilib.

Altı aydan sonra kətan toxumu qrupunun iştirakçıları qan təzyiqində əhəmiyyətli dərəcədə azalma yaşadılar. Tədqiqatçıların fikrincə, azalma insult və infarktın qarşısını almaq üçün kifayət idi.

Mosli qeyd edib ki, kətan toxumu mühüm qida mənbəyidir - ürəyin normal fəaliyyətini təmin edən alfa-linolenik turşusu və həzmi stimullaşdıran lif. Ancaq fayda əldə etmək üçün gündə üç xörək qaşığı kətan toxumu yemək lazım deyil. Qatıq, sıyıq və ya bişmiş məhsullara müntəzəm olaraq az miqdarda toxum əlavə etsəniz, pəhrizinizin keyfiyyəti yaxşılaşacaq.


Paylaş
QHT TV
Elanlar
Son xəbərlər
Qrantlar
Təbriklər
Başsağlığı