Xəbərlər 13.02.2025 19:16 505

Həftədə iki porsiya qatıq bizi hansı xərçəngdən qoruyar?

Hindistan alimləri müəyyən ediblər ki, müntəzəm olaraq həftədə iki dəfə qatıq istehlak etmək bağırsaq mikrobiomunda dəyişikliklər səbəbindən kolorektal xərçəngin inkişaf riskini azaldır.

QHT.az xəbər verir ki, tədqiqatda 100 000 qadın tibb bacısı və 51 000 kişi tibb işçisinin sağlamlıq və pəhriz məlumatlarından istifadə edilib. Birinci qrup 1976-cı ildən, ikinci qrup isə 1986-cı ildən monitorinq olunub. Tədqiqatçılar iki tədqiqat qrupunda 3079 sənədləşdirilmiş kolorektal xərçəng hadisəsi aşkar etdilər. Komanda, şiş toxumasındakı bifidobakteriya DNT-nin miqdarını ölçərək, diaqnozu təsdiqlənmiş iştirakçılardan alınan toxuma nümunələrini öyrəndi. Alimlər izah etdilər ki, bifidobakterium proksimal kolorektal xərçəng yoğun bağırsağın sağ hissəsində meydana gələn bir şiş növüdür.

Nəticələr göstərdi ki, həftədə bir porsiya qatıq istehlak edən iştirakçılarda qatıqda olan bakteriya növü olan bifidobakteriyalar üçün müsbət olan xərçəng inkişaf riski azalıb. Bununla belə, uzun müddətli qatıq istehlakı ilə kolorektal xərçəngin ümumi tezliyi arasında əhəmiyyətli bir əlaqə tapılmadı. Elm adamları qatıqın bağırsaq mikrobiomunu, o cümlədən bifidobakteriyaların fəaliyyətini dəyişdirə biləcəyini və onlara antiinflamatuar xüsusiyyətlər verdiyini irəli sürdülər.

 

R.İmanov


Paylaş
QHT TV
Elanlar
Son xəbərlər
Qrantlar
Təbriklər
Başsağlığı