Xəbərlər 07.05.2024 14:54 1036

Qırmızı və çox işlənmiş ət xərçəng riskini artırır

İngilis diyetoloqları Duane Mellor və Metyu Lambertin fikrincə, qırmızı və ultra emal olunmuş ətlər ən kanserogen (xərçəng törədən) qidalar sırasındadır. 

QHT.az xəbər verir ki, sağlam qidalanma mütəxəssisləri aydınlaşdırıblar ki, bütün kanserogenlərdən qaçmaq mümkün deyil. Bununla belə, emal olunmuş ətləri və onlardan hazırlanmış xörəkləri - kolbasa, kolbasa, bekon, vetçina və hot-doqları diyetinizdən xaric etsəniz, xərçəngə tutulma riski əhəmiyyətli dərəcədə azala bilər. Fakt budur ki, raf ömrünü artırmaq və ya dadını yaxşılaşdırmaq üçün ət xüsusi kimyəvi müalicəyə məruz qalır. Belə ki, belə qidalarda olan nitratlar (nitrat turşusu duzları) orqanizmdə N-nitrosokimyəvi maddələrə çevrilə bilir. Bu maddələr güclü kanserogenlərdir.

"Yüksək səviyyəli kanserogenlər" siyahısına burgerlər də daxildir. Mütəxəssislərin fikrincə, qırmızı ət kolon, mədə və mədəaltı vəzi xərçəngi riskini artırır. Xərçəngin mümkün yollarından biri dəmir ehtiva edən və ətə zəngin rəng verən haem adlı birləşmə ilə bağlıdır. Bununla belə, qırmızı ətdən tamamilə imtina etmək lazım deyil. Onun istehlakını gündə 70 qrama qədər məhdudlaşdırmaq kifayətdir.

 

Pərvanə Fərhadqızı


Paylaş
QHT TV
Elanlar
Son xəbərlər
Qrantlar
Təbriklər
Başsağlığı