Xəbərlər 13.05.2024 13:39 2548

Alimlər balın sağlamlıq üçün 5 faydasını qeyd ediblər

Bal müalicəvi xüsusiyyətlərə malikdir.

QHT.az xəbər verir ki, bal öskürəyi aradan qaldırmaq və mövsümi allergiyaları müalicə etmək kimi faydaları olan təbii bir tatlandırıcıdır. Bal arıların çiçəklərin nektarından çıxardığı şirin mayedir. Dünyanın hər yerində insanlar min illərdir ki, balın sağlamlıq faydalarını tərifləyirlər. Müasir elm balın bir çox istifadəsinə dair sübutlar tapır. Balın sağlamlığa faydaları olsa da, o, təbii şəkərdir, ona görə də onu ölçülü şəkildə istehlak etmək vacibdir.

Balın beş sağlamlıq faydasını və xam və pasterizə edilmiş bal arasındakı fərqi sadaladı.

Çiy və pasterizə edilmiş bal

Çiy bal qızdırılmır, buna görə də balı daha çox sağlamlıq faydası ilə təmin edən antioksidanlar və vitaminlər kimi daha çox qida maddələrini saxlayır.

Hesabatda deyilir: "Xam bal birbaşa pətəkdən gəlir. Arıçı adətən kiçik hissəcikləri, o cümlədən polen, arı mumu və ölü arıların hissələrini çıxarmaq üçün balı sadəcə süzür".

Bal pasterizə edildikdə, təxminən 160 dərəcəyə qədər qızdırılır. Verywell Health xəbər verir ki , bu proses bala daha aydın, hamar bir görünüş verir, saxlama müddətini artırır və onun daha yavaş kristallaşmasına səbəb olur . İstilik pasterizasiyası balda olan təbii qidaların bir hissəsini itirir. Hər iki bal növü faydalıdır, lakin xam balın faydaları daha çoxdur.

Antiinflamatuar və antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir

Bal antioksidantlar, polifenollar, maqnezium, kalium və antiinflamatuar xüsusiyyətlər də daxil olmaqla qida maddələri ilə zəngindir. Təbii tatlandırıcı kimi istifadə etməklə yanaşı, bal iltihab əleyhinə, antioksidant və antibakterial agent kimi istifadə olunur. İnsanlar baldan öskürəni müalicə etmək üçün, yerli olaraq isə yanıqları müalicə etmək və yaraları sağaltmaq üçün istifadə edirlər.

Bal antioksidantların təbii mənbəyi olduğundan, aparılan bir araşdırma balın müntəzəm istehlakının ürək-damar, tənəffüs, mədə-bağırsaq və sinir sisteminin sağlamlığına fayda verə biləcəyini bildirir.

Yaraların və yanıqların sağalmasına kömək edir

Bal, kəsiklərin və yaraların yerli müalicəsi üçün istifadə edilə bilər. Balın iltihab əleyhinə, antibakterial və antioksidant xüsusiyyətlərə malik olduğu üçün yaraların sağalması üçün faydalı olduğu bildirilir. Bal əsrlər boyu yaraları sağaltmaq üçün istifadə edilmişdir və bəzi bal növləri, məsələn, müalicəvi bal, antimikrobiyal xüsusiyyətlərinə görə yaraları sağaltmaq və sağalmanı təşviq etmək potensialını göstərib.

Tədqiqat göstərdi ki, balın qismən sağalmış qalınlığı adi sarğılardan təxminən dörd-beş gün daha tez yanır. Alimlər balın əməliyyatdan sonra yoluxmuş yaraların sağalmasında da təsirli olduğunu qeyd ediblər.

Ürək sağlamlığını yaxşılaşdıra bilər

“International Journal of Environmental Research and Public Health” jurnalında dərc edilən araşdırmada bildirilir ki, balın müntəzəm istehlakı qan təzyiqini aşağı sala, ürək döyüntüsünü tənzimləyə, yağ səviyyəsini artıra və sağlam hüceyrələrin ölümünün qarşısını ala bilər. Aparılan bir araşdırma, yüngül və orta bal istehlakının yüksək qan təzyiqi riskinin aşağı olması ilə əlaqəli olduğunu göstərdi.

Baldan əsrlər boyu öskürək üçün vasitə kimi istifadə edilmişdir. Müasir tədqiqatlar göstərir ki, bal reseptsiz alınan dərmanlar qədər təsirli ola bilər. Kiçik bir araşdırma, süd və çöl çiçəyi balı qarışığı içən qeyri-spesifik kəskin öskürəyi olan uşaqlarda dərman qəbul edənlərlə eyni simptomların yaxşılaşdığını göstərdi.

Çay və ya bal ilə ilıq limonlu su içmək boğaz ağrısını sakitləşdirmək üçün zamanla sınaqdan keçirilmiş üsuldur. Amma balın özü öskürək üçün effektiv vasitə ola bilər.

Mövsümi allergiyanı yaxşılaşdıra bilər

Yerli xam bal yemək mövsümi allergiyanı yaxşılaşdıra bilər. Arılar nektarla qidalanır və yerli bitki örtüyündən polen toplayır, bəziləri isə bala çevrilir. Bu poleni kiçik dozalarda istehlak etsəniz, orqanizmdə tolerantlıq yarana bilər və allergiya yox olar.

Annals of Saudi Medicine jurnalında aparılan bir araşdırma, allergiya dərmanları qəbul etməklə yanaşı, hər gün yerli bal yeyən böyüklərin, yalnız allergiya dərmanı qəbul edənlərə nisbətən daha az allergiya simptomları yaşadığını ortaya çıxarıb.


Paylaş
QHT TV
Elanlar
Son xəbərlər
Qrantlar
Təbriklər
Başsağlığı