Yağlı və şirin yeməklər narahatlıq hissini artırır
Qəhvə, spirt, bişmiş məmulatlar və fast food kimi bəzi ümumi qidalar narahatlıq hissini artıra bilər.
QHT.az xəbər verir ki, Klivlend Klinikasının İnsan Qidalanması Mərkəzində qeydiyyatdan keçmiş diyetisyen Culiya Zumpano bu barədə danışıb. Onun sözlərinə görə, pəhriz və əhval-ruhiyyə arasında əlaqə çoxdan sübuta yetirilsə də, qidalanmanın emosional vəziyyətə təsiri çox vaxt düzgün qiymətləndirilmir. Yüksək dərəcədə işlənmiş qidalar, qızardılmış qidalar, yüksək şəkərli qidalar, kofein və spirt yalnız qan şəkəri və xolesterinin səviyyəsini yüksəltmir, həm də narahatlıq, əsəbilik və hətta narahatlıq hücumlarına səbəb ola bilər.
Mütəxəssis kəskin məhdudiyyətlərə əl atmamağı, kiçik, lakin davamlı addımlar atmağı - kofein istehlakını azaltmağı, evdə daha tez-tez yemək bişirməyi və yemək vərdişlərinə fikir verməyi məsləhət görür. Bu işdə yaxşı köməkçi, müəyyən bir məhsulun rifahınıza necə təsir etdiyini izləməyə imkan verən bir qida gündəliyi ola bilər.
Eyni zamanda, Zumpano müəyyən qidaların əksinə, sakitləşdirici təsirə malik olduğunu vurğulayır. Məsələn, çobanyastığı çayı rahatlamağınıza kömək edir və albalı, banan və qoz-fındıq kimi qidalarda olan amin turşusu olan triptofan sakitlik hissini artıra bilər. Maqneziumla zəngin məhsullar oxşar təsirə malikdir. Mütəxəssis yağlı balıq, qoz, kətan toxumu və çia toxumunda olan omeqa-3 yağ turşularına xüsusi diqqət yetirməyi tövsiyə edir. Tədqiqatlar təsdiqləyir ki, onların müntəzəm istehlakı narahatlıq əlamətlərini azalda bilər.
R.İmanov